نگهداری دائمی اسناد جنگ افغانستان ویکی‌لیکس بر روی بلاکچین بیت‌کوین

انتشار عظیم اسناد جنگ افغانستان توسط جولیان آسانژ در سال 2010 نقطه‌عطفی در شفافیت بود که جزئیات محرمانه‌ی عملیات نظامی آمریکا در طول جنگ افغانستان را فاش کرد.

براساس یک گزارش اخیر از بلاک، اکنون یک ابتکار جدید به نام پروژه اسپارتاکوس قصد دارد تا این سوابق را دائماً در دسترس قرار دهد، با ثبت آن‌ها بر روی بلاکچین بیت‌کوین .

این تلاش جاه‌طلبانه شامل رمزگذاری 76,911 فایل از دفتر جنگ افغانستان در دفتر کل غیرمتمرکز بیت‌کوین است، اثرات سانسور یا حذف داده‌ها را از بین می‌برد.

حامیان و خانواده آسانژ این حرکت را به عنوان بخشی از مأموریت ویکی‌لیکس و رابطه طولانی‌مدت آن با بیت‌کوین به عنوان ابزاری برای مقاومت رهبری کردند.

اسناد جنگ افغانستان ویکی‌لیکس: چگونه بلاکچین بیت‌کوین می‌تواند جاودانگی را تضمین کند؟

منبع: اسکرین شات از ویکی‌لیکس

اسناد جنگ افغانستان که ابتدا توسط ویکی‌لیکس در سال 2010 منتشر شد، روایت دقیقی از عملیات نظامی بین سال‌های 2004 تا 2010 را ارائه می‌دهد.

آن‌ها جنبه‌های نگران‌کننده‌ای از جنگ، از قبیل تلفات غیرنظامیان و روش‌های بازجویی بحث‌برانگیز را آشکار کردند. با وجود دسترسی عمومی، خطر مداومی از سانسور یا حذف به دلیل محتوای سیاسی حساس آن‌ها وجود دارد. برای رفع این مسئله، پروژه اسپارتاکوس این اسناد را با استفاده از OrdinalsBot در بلاکچین بیت‌کوین ثبت خواهد کرد تا از دائمی بودن آنها اطمینان حاصل شود.

در مقایسه با ذخیره‌سازی دیجیتال سنتی که به سرورهای متمرکز متکی است، شبکه غیرمتمرکز بیت‌کوین داده‌ها را در هزاران گره در سراسر جهان توزیع می‌کند و تغییر یا حذف آن‌ها را تقریباً غیرممکن می‌سازد.

گابریل شیپتون، برادر آسانژ و رئیس «کارزار آسانژ»، بیان کرد: “این اطلاعات باید برای همیشه باقی بمانند.”

فرایند ضرب سکه که از 12 دسامبر 2024 آغاز می‌شود، برای شرکت‌کنندگان از طریق ProjectSpartacus.org رایگان خواهد بود و سپس در بازار OrdinalsBot، تریو، ادامه خواهد یافت.

با توجه به حجم داده‌ها، انتظار می‌رود ضرب سکه در چندین بلاک بیت‌کوین صورت گیرد و یکی از بزرگ‌ترین و از لحاظ فنی پیچیده‌ترین پروژه‌های بلاکچین تا به امروز ایجاد کند.

نمادی از مقاومت و میراث

بیت‌کوین نقش مهمی در حمایت از ویکی‌لیکس در دوران ممنوعیت مالی آن ایفاء کرد که در طی آن فرآیند پرداخت‌های بزرگ به سازمان خدمات ارائه ندادند.

کمک‌های مالی به بیت‌کوین ویکی‌لیکس را عملیاتی نگه داشت و نشان داد که سیستم‌های غیرمتمرکز در مقابل سرکوب در سطح دولت مقاوماً.

تعامل اولیه آسانژ با بیت‌کوین حتی توجه ساتوشی ناکاموتو ، خالق مرموز ارز دیجیتال را جلب کرد. در سال 2010، ناکاموتو نگرانی خود را در مورد استفاده ویکی‌لیکس از بیت‌کوین ابراز کرد، به این دلیل که ممکن است بررسی ناخواسته به این فناوری نوپا آورده شود.

ناکاموتو در یک پست در فرم Bitcointalk نوشت: “ویکی‌لیکس لانه زنبورها را لگد زده و سوخت و سوز به سمت ما است.”

علی‌رغم این تردید اولیه، بیت‌کوین به یک راه نجات برای ویکی‌لیکس به عنوان ابزاری برای ارز مقاوم در برابر سانسور تبدیل شد.

تلاشی “برای همیشه نمادین”

استفاده از پروتکل Ordinals آن را ساده و بهترین گزینه برای ذخیره دائمی این اسناد می‌سازد. Ordinals اجازه می‌دهد داده‌ها بر روی ساتوشی‌های فردی، که کوچک‌ترین واحد بیت‌کوین است، ثبت شوند و رکوردهای تغییرناپذیر مستقیماً به دفتر کل شبکه مرتبط شوند.

توبی لوئیس، بنیان‌گذار OrdinalsBot، این پروژه را به عنوان یک تلاش “برای همیشه نمادین” توصیف کرد. با این حال، او اذعان داشت به چالش‌هایی که به دلیل مقیاس ضرب وارد می‌شود که شامل ده‌ها هزار فایل است.

لوئیس خاطرنشان کرد: “این مجموعه 10 هزار نیست.” او افزود که زیرساخت برای ضرب‌های بزرگ طراحی شده است اما هنوز برخی تأخیرها را پیش‌بینی می‌کند.

در حالی که این ابتکار برای جمع‌آوری سرمایه برای آسانژ نیست— که همچنان به دنبال عفو کامل از رئیس‌جمهور ایالات متحده جو بایدن است —راهی برای حامیان فراهم می‌کند تا با میراث او ارتباط برقرار کنند.

شیپتون تأکید کرد که این پروژه به عنوان یادآوری هدف اصلی بیت‌کوین است، که به عنوان یک سلاح علیه محدودیت‌های سیستماتیک باشد. “یکی از قوت‌های بیت‌کوین است—توانایی مقاومت در برابر حملات در سطح دولت و ادامه انتشار.”

خروج از نسخه موبایل